Sporten is belangrijk. Welke leeftijd, achtergrond, kwaliteiten of beperkingen je ook hebt; met sport zorgen we er samen voor dat iedereen erbij hoort en mee kan doen in onze samenleving. Als Achterhoek in Beweging willen we ons met het platform Uniek Sporten Achterhoek inzetten voor sport voor Achterhoekers met een beperking. Om hen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met al het sportaanbod dat onze regio rijk is, organiseren we in 2019 het sportstimuleringsproject ‘Kies je Unieke Sport’. Sportaanbieders in de Achterhoek kunnen zich hiervoor tot eind januari 2019 aanmelden via www.kiesjeuniekesport.nl.

Alexander Tempels, coördinator van het platform Uniek Sporten Achterhoek: “In de Achterhoek kennen we veel mensen met een beperking en gelukkig ook steeds meer sportaanbieders die hen goede sportmogelijkheden bieden. Met ons sportloket brengen we hen bij elkaar.” Op www.unieksporten.nl zijn dankzij de inspanningen van Alexander en zijn collega’s inmiddels meer dan veertig Achterhoekse sportaanbieders te vinden. Alexander: “Ik ben blij met de verenigingen die we nu in kaart hebben, maar ik weet zeker dat er veel meer Achterhoekse sportaanbieders zijn die iets moois aan sporters met een beperking kunnen bieden. Ook ben ik ervan overtuigd dat er veel meer mensen met een beperking zijn, die maar wat graag in beweging komen!”

Sportstimuleringsproject ‘Kies je Unieke Sport’
Kies je Unieke Sport betreft een sportcursus van drie trainingen voor mensen met een beperking, georganiseerd door sportaanbieders in de Achterhoek. Naast de kans om de deelnemers kennis te laten maken met de verschillende sportaanbieders en het sportaanbod, is ‘Kies je Unieke Sport’ ook bedoeld om de sportparticipatie te verhogen en te stimuleren. Alexander: “Slechts 34% van de mensen met een beperking sport wekelijks, tegenover 59% van de mensen zonder beperking. Met ‘Kies je Unieke Sport kunnen mensen met een beperking een korte sportcursus volgen; een laagdrempelige manier om te ontdekken wat ze leuk vinden!”

Deelname sportaanbieders
Sportaanbieders die deel willen nemen, organiseren in april/mei 2019 een of meerdere sportcursussen voor mensen met een beperking. Alexander: “De invulling van de cursus is volledig aan de sportaanbieder. Je kunt de unieke sporters aan laten sluiten bij een bestaande trainingsgroep of een nieuwe beginnersgroep oprichten. Ook bepaal je als sportaanbieder zelf op welke dagen en tijden de trainingen plaatsvinden in de periode april/ mei 2019. De coördinatie, communicatie en promotie van ‘Kies je Unieke Sport’ ligt in handen van het platform Uniek Sporten Achterhoek. Ook werven wij deelnemers. Zij kunnen zich via ons platform inschrijven vanaf februari 2019.”

Aanmelden als sportaanbieder via kiesjeuniekesport.nl
Sportaanbieders in de Achterhoek die deel willen nemen aan het sportstimuleringsproject Kies je Unieke Sport, kunnen een zich inschrijven via www.kiesjeuniekesport.nl. Voor eventuele vragen kan contact opgenomen worden met Alexander via alexander.tempels@achterhoekinbeweging.nl of 06 – 28 06 21 14. Alexander: “Hoe meer sportaanbieders, hoe beter. Want samen brengen we de Achterhoek graag in beweging. Ook voor mensen met een beperking!”