Het Graafschap College Sport en Bewegen organiseerde donderdag 18 oktober in samenwerking met Achterhoek in Beweging het regionaal symposium ‘De Achterhoek beweegt Scholder an Scholder’. In het prachtige nieuwe gebouw, dat eerder deze week geopend werd, mochten we ruim 125 gasten verwelkomen. Het was een zeer geslaagde dag vol inspiratie, verbinding en samenwerking.

Er zijn veel interessante ontwikkelingen op het gebied van sport, bewegen en gezonde leefstijl. Ook in onze regio Achterhoek. Betrokken partijen weten elkaar steeds beter te vinden. Maar we zijn er nog niet. Met het symposium wilden we o.a. samen met professionals, beleidsmakers en andere nauw betrokkenen de agenda voor de komende jaren verkennen. Daarom was er een uitdagend programma opgezet rond de vijf thema’s die centraal staan bij Achterhoek in Beweging (Vitaal ouder worden, Gezonde Jeugd, Uniek Sporten, Talentontwikkeling en Open sportparken & hybride leren) en het thema Regionale Samenwerking.

Nieuwe ambassadeur
Mirjam Koster, voorzitter College van Bestuur van het Graafschap College, maakte tijdens het symposium bekend dat ze aansluit bij het team ambassadeurs van Achterhoek in Beweging. Dit enthousiaste team zet zich vol overgave in om met hun expertise en bekendheid Achterhoek in Beweging en Scholder an Scholder zoveel mogelijk te laten leven en onder de aandacht te brengen.

Speciale gast
Tussen de workshoprondes door was het woord aan gastspreker Gregory Sedoc. Deze geboren Amsterdammer haalde uitstekende prestaties in de internationale atletiekwereld en baarde daarnaast opzien door een goede functie te bekleden bij de Nederlandse Defensie. Op dit moment is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Gregory vertelde op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen en omgang met tegenslagen. Met zijn Olympische ervaring en militaire discipline heeft hij het symposium voorzien van extra power.

Column Frans Miggelbrink
Bekende Achterhoeker Frans Miggelbrink sloot het symposium af met een spraakmakende samenvatting van de dag. Een korte weergave… “Het staat of valt allemaal met regionale samenwerking, zeiden ze in de workshop. Achterhoek in Beweging 2020-2030. Achterhoek in Beweging, op naar de uitvoeringsagenda 2030. Ik denk 2030….dan ben ik 73. Dan ga ik ook groene voetbalschoenen kopen, net als de oma van Mirjam Koster. En dan zit ik ook op Walking Football en eet ik gezond. Het gaat om verbinden. Welke organisatie we ook zijn. Gemeente, sportbonden, de Jumbo, Albert Heijn; want de leerlingen van het Graafschap College hebben niet de vrijheid op zaterdag niks te doen. Jong heeft de toekomst. Oud de geschiedenis. In de samenwerking heeft ieder z’n eigen plek. En de samenwerking is dan weer dit, dan weer dat….De Achterhoek is uniek. Wij Achterhoekers hebben al lang wat de toekomst verwacht. Wij Achterhoekers doen het samen.”